Edukacija, Plantaže

ŽALFIJA (Salvia Officinalis)

Lekovitost žalfije prepoznali su još stari Rimljani i antički Grci. Poznata rimska izreka glasi: „Zapreti li smrt, po žalfiju u vrt“. Žalfija podstiče iz mediteranskog područja gde se i danas najviše sakuplja i gaji. Veoma cenjena biljka kod starih naroda. Latinski naziv čitavog roda Salvia podstiče od latinske reči salvare, što znači spasiti, spasavati, izlečiti, jer su je Rimljani još pre 2000 godina veoma cenili i na razne načine upotrebljavali za lečenje.

Iako je odmor u vili prekrasan, obiteljski odmor u lipnju nije potpun bez izleta na plažu. No u Hrvatskoj to znači da ćete staviti ručnik na betonsku ploču okruženu vodom. Hrvatska obala s tirkiznim morem zapanjujuća je i na razglednicama izgleda poput Kariba, ali more koje nježno oplakuje bijeli pijesak nećete ondje naći. Rekli su nam da je na dvadesetak minuta od vile velika plaža. Poznato je da je od svih lekovitih biljaka Karlo Veliki najviše cenio žalfiju. To se vidi i po onom njegovom strogom istorijskom zakonu, Kapitularima, u kojima veliki vladar naređuje svim državnim imanjima (a to su uglavnom bili manastiri) da moraju gajiti stotinak raznih vrsta lekovitog bilja od kojih je na prvom mestu bila žalfija…

Danas se u svetu kao najkvalitetnija najviše ceni žalfija iz Jadranskog primorja. Žalfija je biljka suvog i toplog podneblja. Uprkos tome, ova biljka tokom zime može da podnese i veoma niske temperature, nizak nivo svetlosti i toplote u toku vegetacije nepovoljno utiče na sadržaj ulja u biljci. Od žalfije se koristi nadzemni deo. Žalfija je izuzetak od mnogih vrsta lekovitog bilja. Dok se najveći broj žanje u fazi cvetanja, žalfija se kosi posle cvetanja.
Pravi momenat za žetvu je kada listovi dobiju srebrenastu boju. Vremenski, to je našim uslovima pada u drugoj polovini jula. Žalfija u listu sadrži 1.5 do 2.5 % etarskog ulja. Pored ulja, sadrži tanine, smole i gorke materije. Žalfija se najviše koristi kao začin i kao sirovina za proizvodnju etarskog ulja. U farmaciji se koristi za izradu raznih preparata.


Upotrebljava se protiv znojenja, kao čaj, sama ili sa drugim drogama, zatim za ispiranje grla i protiv zapaljenja sluzokože. Moderna nauka dokazala je da žalfija ima antibakterijsko i antigljivično delovanje. Smiruje, osvežava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature, može da snizi nivo glukoze u krvi, što je čini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo da žalfija poboljšava pamćenje i deluje protiv Alchajmerove bolesti.

Praksa je dokazala da odlično pročišćava krv i jednako dobro pomaže kod izbacivanja sluzi iz organizma. Povoljno deluje na cirkulaciju, protiv krvarenja i upala.Zbog svog jakog antiseptičkog delovanja, koristi se u lečenju afti, neugodnog zadaha, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Žalfija deluje protiv učestalih povraćanja i proliva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu creva i želuca. Povoljno deluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus materice, deluje antigljivično, pomaže kod regulisanja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprečava tegobe menopauze.