Edukacija, Proizvodi

Izvrsni dodatak vašoj rutini nege kože: Upotreba hidrolata za negu lica

Hidrolati su postali popularni u svetu kozmetike kao prirodni i efikasni način za negu kože. Hidrolat je nusproizvod destilacije biljaka za dobijanje eteričnih ulja, a često se naziva i cvetnom vodom. 

Hidrolati se mogu koristiti u razne svrhe, a u ovom tekstu ćemo se usredotočiti na njihovu upotrebu u nezi lica.

Hidrolati su pogodni za sve tipove kože, a nežni su i umirujući za osetljivu kožu. Oni su bogati hranjivim materijama i antioksidansima, a neki od njih imaju i protuupalna svojstva. Hidrolati se mogu koristiti kao tonici za lice, za hidrataciju kože, za umirenje upale i iritacije, te za dodatnu negu nakon čišćenja kože.

Za korišćenje hidrolata u nezi lica, najbolje je naneti ga na lice nakon čišćenja kože. Može se naneti direktno na lice ili na vatu koju ćete prebrisati preko lica. Takođe, hidrolat se može koristiti kao tonik za lice, pre nanošenja seruma ili hidratantne kreme.

Koji hidrolati se preporučuju za određeni tip kože?

Hidrolati su izvrsni za negu lica te mogu biti dodatak vašoj svakodnevnoj rutini nege kože. 

Odabir hidrolata zavisi o vašim potrebama i tipu kože, stoga pronađite hidrolat koji vam najviše odgovara.

Hidrolat smilja za zrelu kožu

Delotvoran je u ozdravljenju oštećene kože i smanjenju bora i podočnjaka. Deluje protuupalno, koristi se nakon brijanja i depilacije, a umiruje kožu nakon sunčanja, uklanja opekotine. Pospešuje zacjeljivanje rana i sprečava nastanak ožiljaka nakon operacije. Koristi se i kao oblog za umorne oči, protiv stvaranja strija, protiv ujeda insekata i kao sredstvo za ublažavanje otoka i modrica.

Hidrolat lavande za negu osetljive kože

Ima regenerativni i pročišćavajući efekat. Odličan je za negu osetljive kože, kao i za upalna stanja kože. Pomaže kod ujeda insekata, odličan je kao osvežavajući sprej za lice tokom letnjih vrućina i pomaže kod opekotina od sunca. Nakon depilacije koristi se za prevenciju infekcija i crvenila kože.

Za masnu kožu je najbolji hidrolat žalfije

Reguliše lučenje viška masti, koristi se umesto tonika za lice, umiruje i hladi kožu.

Za oštećenu i osetljivu kožu hidrolat vrijeska

Vrijesak je izuzetno efikasno sredstvo za osip na koži, razne ekceme, lišajeve i gljivične infekcije. Ima protuupalni učinak.

Kada kupujete hidrolat, važno je odabrati prirodan proizvod bez dodanih hemikalija ili konzervansa. Hidrolat bi trebao biti svež i mirisan, a preporučujemo čuvanje u hladnjaku kako bi duže zadržao svoja svojstva.

Ljekobilje cvetni hidrolati su sasvim prirodni i čisti, bez dodataka ikakvih hemikalija i konzervansa.