j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

Exinacija

Ehinacea je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae).

Odlikuje se jakim, razgranatim korjenovim sistemom sa mnoštvom žila i žilica. Iz glave korijena se svake godine razvija veći broj nadzemnih uspravnih izdanaka, koji se u gornjem dijelu granaju. Stabljike dostižu visinu 50 – 80 cm. Listovi su naizmjenično raspoređeni, ovalno lancetastog oblika. Stabljike i listovi su gusto obrasli oštrim maljama. Svaka grana se završava cvjetnom glavicom. Cvast se sastoji od tubastih, plodnih, tamno ljubičastih cvjetića u sredini i jezičastih neplodnih cvjetića – latica po obodu cvasti. Latice su svjetlije ljubičaste boje i sa starošću se obaraju, pa daju cvastima izgled kišobrana. Vrste ovog roda zahtijevaju dosta svjetla i toplote.

U našim uslovima dobro podnose niske temperature, pa čak i jače mrazeve. Biljke prezimljavaju bez oštećenja na otvorenom polju. U pogledu vlage Ehinacea ima nešto veće prohtjeve, pa se za uspješno gajenje u ljetnom periodu, preporučuje navodnjavanje. U krajevima sa padavinama na nivou 600- 800 mm godišnje može se uspješno gajiti i u suvom ratarenju – bez navodnjavanja.Ehinacea se razmnožava sjemenom, direktnom sjetvom ili preko proizvodnje rasada. U praksi se skoro isključivo primjenjuje razmnožavanje sjemenom preko rasada. Sadnja se obavlja u proljeće ili u jesen.Od Ehinacee se koristi nadzemni dio i korijen.

Zavisno od toga šta je cilj proizvodnje, tako se obavlja žetva. Kada se proizvodi nadzemni dio, žetvu treba obaviti u fazi punog razvoja biljaka, odnosno kada su one u cvijetu. U biljci, a naročito u korjenu, najviše ima alkaloida pirolizidinskog tipa, tusilagina,izotusilagina ,polisaharida ,od kojih je najznačajniji echinacin. Cijela biljka posjeduje antiseptično i antivirusno dejstvo. Zbog toga se koristi u liječenju prehlada i gripoznih infekcija,kod zapaljenja disajnih organa ,sinusa itd. Njeno djelovanje se bazira na povećanju imuniteta kroz nespecifične stimulacije imunosistema.