j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

Ehinacea-Echinacea angustifolia fam Asteraceae

Ehinacea-Echinacea angustifolia fam Asteraceae

Ehinacea-Echinacea  angustifolia fam Asteraceae  

  •  čaj od herbe i korjena ehinacee
  • kapi od ehinacee

Ehinacea,  prepoznatljiva po purpurnoj boji svojih krupnih cvjetova, stekla je  tokom vijekova reputaciju moćne ljekovite biljke za jačanje odbrambenih sposobnosti organizma. Ova biljka neobične ljepote posjeduje krupne glavičaste cvasti izgrađene od cjevastih i jezičasth cvjetova i sjeme koje ima sitne bodlje zbog kojih podsjeća na ježa(grč. Echinos znači jež). Vodi porijeklo iz Sjeverne Amerike, gde su je kao ljekovitu biljku koristili Indijanci u tradicionalnoj upotrebi 400 godina, a u Evropu je donijeta u 18. vijeku, čija se upotreba značajno povećala tokom poslednjih decenija. U Hercegovini se najuspješnije plantažira vrsta Ehinaceae Angustifolium. Višegodišnja je zeljasta biljka iz porodice glavočika(Asteraceae).

Odlikuje se jakim, razgranatim korjenovim sistemom sa mnoštvom žila i žilica. Svake godine iz glave korjena, razvija se veći broj nadzemnih uspravnih izdanaka, koji se u gornjem dijelu granaju. Stabljike dostižu visinu 50-80 cm. Listovi su naizmjenično raspoređeni, ovalno lancetastog oblika. Stabljike i listovi su gusto obrasli oštrim maljama. Svaka grana se završava cvjetnom glavicom. Cvast se sastoji od tubastih, plodnih, tamno ljubičastih cvjetića u sredini i jezičastih neplodnih cvjetića-latica po obodu cvasti. Latice su svjetlije ljubičaste boje i sa starošću se obaraju, pa daju cvastima izgled kišobrana. Vrste ovog roda zahtijevaju dosta svijetlosti i toplote.U našim uslovima dobro podnose niske temperature, čak i jače mrazeve. Biljke prezimljavaju bez oštećenja na otvorenom polju. U pogledu vlage, Echinacea ima nešto veće prohtjeve, te se za uspješnije gajenje u ljetnjem periodu, preporučuje navodnjavanje. U krajevima sa padavinama na nivou 600-800 mm godišnje, može se uspješno gajiti i u suvom ratarenju-bez navodnjavanja. Najpogodnija zemljišta za gajenje ehinacee su plodna, humusna zemljišta, dobrih vodnih i vazdušnih osobina. Od naših tipova zemljišta, najpodesniji su černozem, razvijeni aluvijumi i smjeđa zemljišta. Ima relativno velike potrebe za hranljivim materijama, pa zemljište treba obavezno đubriti, pri čemu u obzir dolaze sve vrste đubriva.

Ehinacea se razmnožava sjemenom, direktnom sjetvom ili preko proizvodnje rasada, dok se u praksi skoro isključivo primjenjuje razmnožavanje sjemenom preko rasada. Sadnja se obavlja u proljeće ili jesen. Od Ehinacee se koriste nadzemni dio i korjen. Žetva se obavlja u zavisnosti od toga šta je cilj proizvodnje. Kada se proizvodi nadzemni dio, žetvu treba obaviti u fazi punog razvoja biljaka, odnosno kada su one u cvjetu.

U biljci, a naročito u korjenu, najviše ima alkaloida pirolizidinskog tipa, tusilagina, izotusilagina, polisaharida , od kojih je najznačajniji echinacin, koji spriječava prodiranje mikroba u zdrave ćelije, tako da virusi i bakterije ne mogu uspostaviti uporište u organizmu. Smatra se da ehinacea povećava broj leukocita a stimuliše se i sinteza interferona, proteina koji učestvuje u odbrani organizma od virusnih infekcija. Cijela biljka posjeduje antiseptično i antivirusno dejstvo. Koristi se u liječenju prehlada i gripoznih infekcija, kod zapaljenja disajnih organa, sinusa. Studijama je potvrđeno da smanjuje dužinu trajanja infekcija gornjih respiratornih puteva, a poželjno je koristiti je preventivno u periodu od najduže osam nedelja u kontinuitetu. Obiluje proteinima, taninima, gvožđem i bakrom kao i masnim kiselinama i  vitaminima A, C i E.

Njeno djelovanje se zasniva na povećanju imuniteta  kroz nespecifične stimulacije imunosistema, tj. postiže se bolja odbrambena sposobnost organizma protiv svega što bi moglo da mu naškodi.  Ehinacea je snažan antioksidans uništavajući antikancerogene ćelije. Pokazala se djelotvornom kod dugotrajnih upala mokraćnog mjehura i gljivičnih infekcija urogenitalnog trakta a preporučuje se i kod artritisa i gihta zbog izraženog protuupanog djelovanja. Pomaže bržem zacjeljivanju kod iritirane kože uključujući kožne čireve, opekotine i ogrebotine zbog izraženog antibakterijskog dejstva. Osim toga, pozitivno djeluje na mentalna oboljenja poput anksioznosti, depresije i raznih vrsta fobija.

Kompanija „Ljbilje“ doo Ljubinje, obezbjedila je neophodne uslove za nesmetano plantažiranje iznimno vrijedne ljekovite biljke ehinacee, u svom dugogodišnjem poslovanju i strogo kontrolisanoj proizvodnji. Dopustite da ova medonosna biljka koju pčele rado posjećuju, pomogne i Vašem imunitetu da se izbori sa aktuelnim virusima.

ČAJ OD ECHINACEAE HERBE

Kao ljekoviti dio koristi se: Nadzemni dio biljke u cvijetu-Echinaceae angustifoliae Herba i Korjen-Echinaceae angustifoliae Radix

Hemijski sastav i upotreba: Biljka, a naročito korjen obiluje alkaloidima pirolizidinskog tipa, tusilagina, izotusilagina, polisaharida, od kojih je najvažniji echinacin i druga jedinjenja. Indikovana je u liječenju prehlada i gripoznih infekcija, kod zapaljenja disajnih organa, zbog izraženog antiseptičkog i antivirusnog djelovanja. Najpopularnija ljekovita biljka u vrijeme aktuelnih virusnih infekcija zbog dokazane uspješnosti u obezbjeđenju ili očuvanju imuniteta.

Čaj od ehinacee se može davati i djeci za jačanje organizma, kao i osobama koje su dugo bolovale ili se puno zamaraju zbog prirode posla koji obavljaju.

Način pripreme: Supenu kašiku čaja preliti sa 200 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 30 min. i nakon toga procijediti. Piti tri puta dnevno prije jela po 200 ml nezaslađenog čaja.

Pakovanje: 50 g na slici

KAPI ECHINACEAE, TINCTURA ECHINACEAE

Sastav: Ekstrakt herbe echinaceae(Echinaceae purpurea)

Djelovanje i upotreba: Njemačka komisija E, obrazovana od strane ministarstva zdravlja sa zadatkom da ispita opravdanost upotrebe biljnih lijekova, potvrdila je primjenu ehinacee(Echinaceae angustifoliae) u terapiji prehlada i hroničnih infekcija respiratornog trakta, kao i infekcija donjeg urinarnog trakta. Brojne studije su potvrdile imunostimulativna i antibakterijska svojstva ehinacee. Brzo okrepljuje i povećava imunitet štiteći organizam od infekcija, naročito gripa.

Način primjene: Piti tri puta dnevno po 20-30 kapi u malo vode nezavisno od jela.

Napomena: Zbog sadržaja alkohola ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 12 godina.

Rok upotrebe: 24 mjeseca od otvaranja

Pakovanje: 50 ml na slici