j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

VRANILOVA TRAVA

VRANILOVA TRAVA

Vranilova trava(Origanum vulgare)-čaj od herbe vranilove trave i kapi vranilove trave
Rod  Origanum obuhvata sedam vrsta koje se sreću u području Mediterana.U našim krajevima je zastupljena samo vrsta O vulgare .Vranilova trava(Origanum vulgare) je iznimno cijenjena, ljekovita i aromatična biljka , poznata i korišćena još od davnina kao prirodan konzervans a posebno u djelu sve prisutnijeg problema današnjice, antibiotik-rezistentnih biljaka, što dovodi do povećanog interesovanja za prirodne antibiotike i time fokusu na vrednovanju i razmatranju fitoterapeutskog liječenja bakterijskih infekcija. Višegodišnja je zeljasta biljka koja pripada porodici usnatica (Lamiaceae). Uspjeva na kamenitim i osunčanim terenima mediteranskog i submediteranskog pojasa. Raste na suvim obroncima, na šumskim proplancima, na livadama, uz grmove.

Drugi naziv po kome je prepoznatljiva jeste „divlji origano“ od grčkih reči „oros“ što znači planina i „ganos“ što znači sreća, radost i otuda značenje-„radost planina,“ jer pleni karakterističnom aromom, koja potiče od etarskog ulja.

Stabljika su većinom uspravne crvenkaste i u donjem dijelu odrvenjele, dok su na vrhu razgranate. Naraste u slobodnoj prirodi do 50 cm .Listovi su jajastog oblika ,najčešće bez malja ,piperci su sjedeći ,većinom goli ,sa  spoljne strane  gusto  pokriveni  žlijezdama .Cvjetovi su sitni ,ljubičasto crvene boje sakupljeni u grupice  koje  zajedno čine rastresite  cvasti štitastog  ili metličastog izgleda. Cveta od jula do oktobra a bere se gornja polovina biljke vranilove trave(Origani herba), uključujući listove i cvjetove, dok stabljika nije ljekovita. Po hemijskom sastavu i farmakološkom dejstvu, vrlo je slična majčinoj dušici, i time je istovjetan način upotrebe. Biljka sadrži flavonoide(naringin, luteolin, peonidim, apigenin), rozmaricinsku, kafenu i protokatehinsku kiselinu, a dominantnu ulogu u etarskom ulju biljke imaju karvakrol i timol. Sinergija karvakrola i timola obezbjedjuje izrazita antibakterijska svojstva, čime se objašnjava ogromno povjerenje u ovu ljekovitu biljku.

Pokazuje antiseptička svojstva, stimulativno je sredstvo koje može da poveća produkciju leukocita i da ubrza metabolizam, čime se skraćuje vrijeme oporavka kod uobičajenih bolesti. Ima povoljna dejstva kod liječenja problema sa digestivnim, respiratornim i imunim sistemom, izuzetan je antimikotik i antiinflamator.  Povrh toga, sadrži i značajne minerale poput bakra, gvožđa, mangana, cinka, kalijuma i kalcijuma. Vranilova trava pokazuje izvrsne rezultate kod učestalih urinarnih infekcija, a korisna je i kod čišćenja organizma, jer poseduje antioksidantna svojstva i eliminiše slobodne radikale.

Proizvodni program kompanije „Ljbilje“ doo Ljubinje zasniva se na proizvodnji od ljekovitih biljaka sa sunčanog hercegovačkog područja izuzetnog kvaliteta, u organskom postupku, bez dodatka vještačkih boja i aroma, čiji je sastavni dio vranilova trava koja opravdano zauzima istaknuto mjesto zahvaljujući specifičnom hemijskom sastavu koja sa unapredjenjem istraživanja dodatno dobija na značaju i otuda je sve traženija kako na domaćem tako i na ino tržištu. Visoki strandardi u pogledu zdravstvene ispravnosti i težnja za očuvanje prirodnih staništa, utiču na porast površina pod gajenom vranilovom travom.
Čaj od herbe vranilove trave-Origanum vulgare

Kao ljekoviti dio biljke koristi se: Osušen nadzemni dio biljke(Origani herba)

Upotreba: Zahvaljujući aktivnim sastojcima koji pokazuju antimikrobno dejstvo, vranilova trava se koristi kod kašlja, bronhitisa, kod bolesti organa za varenje, kod urinarnih infekcija

Način pripreme i upotrebe čaja: Kafenu kašičicu herbe vranilove trave preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da odstoji 10 min. Procijediti i piti 2-3 puta dnevno po šolju čaja.

Pakovanje: 50 gr na slici

Kapi vranilove trave-Tinctura origanum

Sastav:  Ekstrakt herbe vranilove trave(Origanum vulgare)

Djelovanje i upotreba: Vranilova trava je popularno nazvana „sirotinjski antibiotik“ zbog snažnog dejstva timola i karvakrola koji su sastavni dio etarskog ulja biljke koji suzbijaju bakteriju na nivou njenog disanja i ne postoji mogućnost razvijanja bakterijske rezistencije kao kod klasičnih antibiotika. Pored izraženog antimikrobnog dejstva, povoljnog dejstva kod kašlja, bronhitisa, bolesti organa za varenje, urinarnih infekcija, jača i štiti organizam, ublažava grip i prehladu, podstiče znojenje i iskašljavanje, pomaže u lečenju depresije i nesanice relaksira mišiće i ublažava grčeve.

Način primjene: Piti tri puta dnevno po 20-30 kapi rastvorenih u malo vode prije jela.

Napomena: Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od 12 godina .

Pakovanje: 50 ml na slici

Vaše „Ljbilje“ doo Ljubinje