j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

KOPRIVA (Urticae Dioica) – čaj od lista, sjemena, korjena koprive i kapi od koprive

KOPRIVA (Urticae Dioica) – čaj od lista, sjemena, korjena koprive i kapi od koprive

Kopriva obična(lat.naziv Urticae Dioica) iz porodice Urticaceae, kroz istoriju je održala istaknuto mjesto u liječenju na prirodan način a posebno u današnje vrijeme kada je sve manji razdor izmedju zvanične medicine i fitoterapije. Vrlo je rasprostranjena samonikla jestiva biljka, koja zavrijedjuje posebnu pažnju i neki stručnjaci je smatraju najvrijednijom biljkom na svijetu, a travari prirodnim multimineralnim i multivitaminskim kompleksom.

Višegodišnja je zeljasta biljka, jednodoma ili dvodoma, koja raste na zapuštenim mjestima, po dvorištima, oko plotova, a javlja se kako u nizijskim tako i u planinskim predjelima.  Pravi je rudnik hranljivih materija i njen izuzetan sastav je lijek za mnoge bolesti. Ima žiličast korijen, uspravno stablo, listovi su smešteni na drškama, testerasto nazubljeni i hrapavi. Cvijet je zeleno-žute boje, grupisan u viseće cvasti, dok sjeme ima veliki potencijal klijanja i otporno je i na nepovoljne uslove.

Kopriva sadrži kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum od minerala, a obiluje vitaminima C, A, B2, B5, K, zatim karotenom, lecitinom, taninom, predstavljajući bogatiji izvor vitamina C i A od većine kultivisanih biljaka. Bogata je kalijumom, usled čega djeluje diuretski, podstiče izlučivanje tečnosti i time pogodna kod liječenja upale urinarnog sistema i spriječavanja nastanka kamena u bubregu. Osim toga, uravnotežuje nivo slobodnih androgena, čime se pojačava metabolizam u otečenom tkivu prostate, oslobađajući tečnost koja je bila u zastoju i otvarajući sužene mokraćne puteve. Djelotvorna je kod problema istrošene hrskavice jer podstiče obnavljanje ćelija. Provjeren je čistač krvi i uspješna u borbi kod reumatizma, artritisa jer smanjuje bol pri kretanju i u mirovanju kao i kod pojačanog opterećenja jetre, slezene i bubrega usled dejstva toksičnih materija. Pospješuje sekreciju želudačnih sokova, jača imuni sitem, ubrzava metabolizam, ublažava preobilna menstrualna krvarenja, pomaže snižavanju šećera u krvi. Rješava probleme sa aknama, osvježava kod umora i iscrpljenosti. Novija istraživanja su dovela do otkrića da kopriva sadrži i pigment kvercetin koji je snažan antioksidans i antihistaminik koji umanjuje jake bolove.

Malo je biljaka koje se mogu pohvaliti bogatijim spiskom provjerenog ljekovitog djelovanja na ljudsko zdravlje, kao što je kopriva. Preduzeće „Ljbilje“ doo Ljubinje u organskom postupku proizvodnje ima podignute plantažne zasade koprive od kojih proizvodi čaj(lista, sjemena i korjena) kao i tinkture od lista koprive. Uz pravilnu primjenu proizvoda od koprive ćete prirodnim putem ojačati svoj imuni sistem, pogotovo u ovim zimskim mjesecima kada se prehlade i upale češće javljaju. Budite i Vi deo Ljekobiljaca, naših brojnih i zadovoljnih korisnika, koji su svoje povjerenje poklonili upravo nevjerovatnoj koprivi.

Čaj od lista koprive(Urticae Folium)

Kao ljekoviti dio biljke koristi se: osušen list(Urticae Folium)

Upotreba: list koprive se koristi kod povišenog nivoa šećera u krvi, kod pojačanog menstrualnog krvarenja, da pospješi izlučivanje urina. Pored toga, upotrebljava se i u ishrani za pripremu čorbe od koprive.

Ograničenje u upotrebi: svježa kopriva izaziva burne reakcije na koži.

Način pripreme i upotrebe čaja: na raspolaganju su Vam filter i klasičan čaj od  lista koprive. Jednu kafenu kašičicu usitnjenog osušenog lista koprive preliti sa 200 ml proključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Procijediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja poslije jela.

Pakovanje: 50g klasičnog čaja od lista koprive i 20 filter kesica na slikama

Čaj od sjemena koprive(Urticae Semen)

Sastav: osušeno sjeme koprive

Upotreba: sjeme koprive pozitivno djeluje na gušteraču, pomaže snižavanju povišenog šećera u krvi, blagotovorno za jačanje organizma. Kopriva se posebno preporučuje kao sastavni dio proljetnog čišćenja organizma.

Način pripreme i upotrebe čaja: jednu kafenu kašičicu čaja preliti sa 200ml hladne vode. Sud poklopiti i zagrijati do ključanja. Ostaviti da odstoji 30 minuta i procijediti. Piti 2-3 puta dnevno po šolju čaja.

Pakovanje: 50gr na slici

Čaj od korjena koprive(Urticae Radix)

Kao ljekoviti dio biljke koristi se: korjen(Urticae Radix)

Upotreba: korjen koprive se koristi kod benignog i malignog  adenoma prostate.

Način pripreme i upotrebe čaja: jednu kafenu kašičicu usitnjenog korjena koprive preliti sa 200ml hladne vode, zagrijati do ključanja i poslije 10 minuta procijediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Pakovanje: 50g na slici

Tinktura ili kapi od koprive(Tinctura Urticae Dioica)

Sastav: ekstrakt lista koprive(Urticae dioica)

Djelovanje: u listu koprive sadržane su organske kiseline, mineralne soli(Fe, Mg, K, Na, Ca, P), vitamini(A,C,K), hlorofil, biljni hormoni i druge materije koju se značajne za održavanje dobrog stanja organizma i njegovo jačanje. Primjenjuje se tradicionalno spolja protiv opadanja kose.

Način primjene: Rastvoriti 30 kapi u malo vode posle jela, tri puta dnevno. Utrljati vrhovima prstiju korjen kose i nakon 30-40 minuta oprati kosu.

Napomena: Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 12 godina zbog sadržaja alkohola.

Pakovanje: 50ml na slici

Dopunite svakodnevnu ishranu šoljicom organskog čaja od koprive proizvedenog od najkvalitetnijeg hercegovačkog bilja.

Vaše „Ljbilje“ doo Ljubinje