j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

CVJETNE VODICE

CVJETNE VODICE

 

Cvjetne vodice – hidrolati su proizvodi koji nastaju prilikom destilacije eterskog ulja. Njihova popularnost je u velikom porastu posljednjih godina najviše zbog blagotvornog dejstva u svrhu zdravlja i ljepote. U našoj stalnoj ponudi se nalaze cvjetne vodice Smilja, Lavande i Žalfije u pakovanjima od 50 ml, 200ml, 1 l, 10 l, 20 l i 200 l. Po zahtjevu kupca možemo raditi cvjetne vodice i od ostalih biljnih vrsta koje se destilišu.

Hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao  prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski. Osim u kozmetici, hidrolati se mogu koristiti i u kulinarstvu, ali i u terapeutske svrhe: kao kapi za nos, oči, uši kao i za vaginalna ispiranja.

Hidrolati, često nazivani i cvjetne vodice,  nusprodukti su destilacije biljnog materijala pri proizvodnji etatrskih ulja. Za proizvodnju hidrolata, kao i etarskih ulja, koristimo sertifikovani organski biljni materijal, bez pesticida i raznih hemikalija, a koji se sastoji od jedne botaničke vrste, i čistu, nezagađenu vodu.

Hidrolati su vodena masa, dakle nestabilni i lako kvarljivi, skloni mikrobiološkoj kontaminaciji, stoga nemali broj proizvođača u njih dodaje konzervanse ili alkohol kako bi im produžili rok trajanja. Takvi hidrolati nisu primjereni za korišćenje u  terapeutske svrhe. Postoje naravno i prirodni konzeransi koji se mogu dodavati u hidrolate, ali takvi hidrolati se smiju koristiti isključivo u kozmetičke svrhe. „Ljbilje” ne dodaje ni alkohol ni konzervans u svoje hidrlate već ih steriliše. Nakon sterilizacije hidrolati se pune u sterilne staklene boce, i tako se osigurava da do krajnjeg kupca stignu nekontaminirani.

Hidrolate nakon otvaranja treba čuvati ispod 20 °C, idealno u frižideru. Strogo treba paziti da se ne kontaminiraju, dakle, ne gurati prste u boce, ne vraćati u boce neiskorišćeni hidrolat i sl.

 

Cvjetna vodica Smilja

Cvjetna vodica  Smilja djeluje protu-upalno, pojačava apsorpciju hematoma, postiče zarastanje rana i ožiljaka. Idealana je  za osjetljivu i umornu kožu. Kao i etarsko ulje,  djeluje protiv hematoma (masnica) – primjena  u kompresama. Može se utljavati  u kožu  jer ima manji analgetički učinak. U njezi kože, cvjetna vodica od Smilja odlično regeneriše kožu i pojačava mikrocirkulaciju kože. Hidrolat Smilja je i dobar čistač jetre pa se uzima oralno kod terapije redovnog čišćenja organizma, tretmana alergija ili nakon bolesti. Umanjuje podočnjake – koristite je kao tonik ili u obliku kompresa.

 

Cvjetna vodica Lavande

Cvjetna vodica Lavande idealna je za njegu gotovo svih tipova kože, zbog uravnotežene pH vrijednosti. Djeluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće; pomaže kod uboda insekata; idealna je kao sprej za osvježavanje lica tokom ljetnih vrućina, pomaže kod opekotina nakon sunčanja. Izvrstna je za njegu osjetljive kože, kao i kod akni i drugih upalnih stanja kože. Nakon depilacije je koristimo u svrhu spriječavanja infekcija i crvenila kože. Skupa sa hidrolatom Smilja izvrsno djeluje na spriječavanje urastanja dlaka. Cvjetna vodica Lavande koristi se kao osvježivač zraka, tonik za skidanje šminke  i kao sredstvo za zaštitu od komaraca.

 

Cvjetna vodica Žalfije

Hidrolat žalfije koristi se kao tonik za lice, za sve tipove kože posebno za masnu, zrelu, ili upaljenu kožu. Idealan je izbor za čišćenje i detoksifikaciju kože sa aknama i protiv bora. Deluje regenarativno na kosu, protiv peruti, podstiče rast i sjaj kose. Zbog svojih antibakterijskih svojstava hidrolat je koristan kod mnogih kožnih problema (ujedi insekata, ekcem, opekotine od sunca, psorijaza, seboreja, bore, ožiljci), a takođe sprečava pojavu akni i bubuljica. Najjači je adstrigens među cvjetnim vodicama. Primjenjuje se i u anticelulitnim tretmanima, obnavlja kožu. Koristi se za njegu stopala jer sprečava znojenje. Hidrolat se može koristiti u vidu obloga kod glavobolje, stresa, umornih očiju i svraba suve i iritirane kože. Nježno dezinfikuje kožu sprečavajući pojavu infekcije i iritacije.