j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

4 RAZLOGA ZAŠTO TREBA DA KORISTITE ETERIČNA ULJA I CVETNE VODICE LAVANDE

4 RAZLOGA ZAŠTO TREBA DA KORISTITE ETERIČNA ULJA I CVETNE VODICE LAVANDE

ZAŠTO TREBA DA KORISTITE ETERIČNA ULJA I CVETNE VODICE LAVANDE

Postoje mnogi spisi koji govore da se eterična ulja i cvetne vodice lavande koriste više od 2500 godina, kako u medecinske tako i u verske svrhe ali i u službi lepote. Danas se lavnda koristi najčešće za pravljenje eterična ulja i hidrolata.

Evo nekoliko koristi koje imate korišćenjem eteričnog ulja od lavande.

 

1.Antioksidantna zaštita

Najčešći razlog nastanka raznih bolesti koje napadaju Vaš organizam jesu slobodni radikali (toksini,zagađivači…) koji jednom rečju „guše“ Vaš imuni sistem. Rešenje ovog problema jesu antioksidanti – kao što je upravo eterično ulje lavande ili cvetna vodica lavande.

Istraživači iz Kine su nedavno otrkrili da eterično ulje lavande može da proizvede tri najvažnija oksidanta  za vaš organizam, i to samo 22h nakon što ste koristili eterično ulje od lavande.

Rumunski naučnici su otrkili da udisanje ovog eteričnog ulja 60 min dnevno dovodi do žaštite vaših ćelija od mogućnosti dobijanja raka.

 

2. Lavanda leči opekotine i posekotine

Lavanda se vekovima unazad koristi za sprečavanje raznih infekcija i bakterijskih i gljivičnih bolesti. Na osnovu istraživanja dokazano je da zahvaljujući svojim antimirkobnim svojstvima ubrzavaju zarastanje opekotina, posektoina…

3. Glavobolja

Na svetu postoji preko 3 miliona ljudi koji imaju problem sa glavoboljom. Jedno od prirodnih rešenja može biti korišćenje eteričnog ulja od lavande.

Istraživanja su pokazala da udisanje 15 minuta eteričnog ulja ili prskanjem cvetne vodice od lavande može dovesti do značajnog pada bola prilikom glavobolje. Verovatno najefikasniji način korišćenja teričnog ulja od lavande u kobinaciji sa eteričnim uljem peperminta. Dobijeni napitak bi trebalo nanositi na zadnji deo vrata.

 

4. Nesanica

Jedno naučno istraživanje je došlo je do rezultata da lavanda poboljšava kvalitet sna za 60%. Ovo pre svega uključuje dužinu sna, kao i vreme koje je bilo potrebno da se zaspi kao i smanjenje simptoma nesanice.